fbpx

Vrijeme je za uređenje dječije sobe, i jedan od najbitnijih kriterija je zadovoljiti sve funkcije koje dijete treba sa obzirom na uzrast, te urediti sobu tako da se minimalnim izmjenama može prilagođavati njegovim potrebama.

Čini se na prvi pogled vrlo jednostavno – krevet, ormar i tepih. I radni stol sa stolicom, ako je školarac. Ali, opremiti dječju sobu zahtjevan je zadatak koji roditeljima zna zadati dosta muke. Specifičnost uređenja ovoga prostora je što ga ne uređujete prema svome ukusu, nego u njega uvijek trebate uključiti i dijete – da odabere boje, motive, uzorke ili neki komad namještaja koji mu se sviđa.  Također, potrebno je zadovoljiti ne samo potrebu za osnovnim namještajem, nego i osmisliti sve nužne sadržaje s obzirom na njegov uzrast.

Spoj više prostorija u jednoj. Dječje sobe nisu samo mjesta gdje djeca spavaju, nego kombinacija nekoliko prostorija u jednoj – dnevnog boravka, spavaće sobe i radne sobe. Tome treba dodati i mjesto za garderobu, te prostor za igranje. Kako odrastaju, djeca sve više borave u sobi, a kulminacija nastaje u pubertetu, kada ćete ih teško izvući iz njihove sobe na zajedničko druženje i ručak. Priča oko uređenja dodatno se usložnjava ako je riječ o maloj površini ili specifičnom prostoru što je ustvari vrlo česta situacija, dijeli dvoje ili više djece.

Kreveti sa više lica i funkcija. Odabirom prije svega pravih komada namještaja koji imaju više namjena i modularnog su karaktera možete opremiti sobu koja će sitnim izmjenama pratiti godine djeteta i mijenjanje njegovih interesa i obaveza. Kreveti na sprat idealno su rješenje kada sobu koristi više djece ili kada je riječ o maloj kvadraturi jer na istoj površini zadovoljavate potrebu za dva ležaja. Također, dodatni sadržaj krevetu mogu biti police i ormarići s bočnih i donje strane. Birajte krevete koji imaju mogućnost odvajanja tako da ih uvijek možete prilagoditi situaciji. Ponekad braći i sestrama jednostavno dosadi koncept kreveta na sprat, pa ako postoji mogućnost, svakako ih razdvojite. Ovo je dobro rješenje i kada braća i sestre dobiju odvojene sobe, pa onda sa sobom mogu ponijeti i krevet.

Oduzimanjem ili dodavanjem elemenata koji su dio kreveta soba se prilagođava uzrastu djeteta. Kutak za igranje sa godinama prerasta u radni kutak ili prostor za odlaganje, mini dnevni boravak ili mjesto za dodatni krevet, kada vašem tinejdžeru dođu gosti na spavanje.

Izvrsna je opcija visoki krevet, ispod kojeg je neki od ovih sadržaja, a koji ima i mogućnost spuštanja odnosno pretvaranja u klasičan krevet. Pisaći stol tokom vremena se može iskoristiti i kao komoda, ladičar za knjige kao noćni ormarić, a ljestve za penjanje na krevet kao efektna vješalica koja se nasloni na zid. Mali dječji stolići koji su korišteni za crtanje i igru mogu preuzeti ulogu klub stolića.

Od malog carstva u oblacima do “prizemljenja”. Ono što će djecu svakako oduševiti i što će vjerojatno poželjeti u svojoj sobi su kreveti u obliku kućice, s krovom, koji su u posljednje vrijeme jako popularni. Djeci ovakvi modeli djeluju bajkovito i inspirativno za igru, kao da imaju malo carstvo koje pripada isključivo njima. Roditelji nerado pristaju na ovu opciju, pitajući se koliko će ovakav krevet biti aktuelan. Jer, ovakav krevet koji će savršeno odgovarati primjerice trogodišnjaku, tinejdžeru se nimalo neće svidjeti i poželjet će ga promijeniti. Dobra vijest je da postoje modeli kreveta koji se mogu “osloboditi” krovne konstrukcije, poput primjerice ovoga na gornjoj fotografiji te postati klasičan ležaj i služiti djetetu i u tinejdžerskoj dobi.

Kako raste, djetetu često krevet standardnih dimenzija postane tijesan i neudoban. Neutralna boja kreveta i jednostavan dizajn nude mogućnost da dijete koristi krevet godinama, a da mu se uvijek jednako sviđa i bude primjeren njegovoj dobi. Kako biste djetetu osigurali i da se komotno osjeća tijekom spavanja, razmislite o opciji kreveta koji se može rasklopiti na vrlo jednostavan način, izvlačenjem dodatnog dijela. Sklapanjem može poslužiti kao sofa za sjedenje tijekom dana. U obje opcije na raspolaganju je prostor za odlaganje posteljine, deke i poplun.

Savjet plus: Birajte namještaj koji je dio kolekcije. Prilikom kupovine uvijek treba dati prednost, naročito ako želite da osnovni komadi namještaja traju godinama, bez obzira na djetetove godine, je namještaj koji je dio programa. Takve kolekcije nude nerijetko multifunkcionalni namještaj ali i raznovrsne elemente – od kreveta, kutija za igračke, preko radnih stolova, polica i ormara, pa sve do taburea i vješalica. Tako bazi koja se se sastoji od kreveta, ormara i radnog stola uvijek možete dodavati nove dijelove koji djeci trebaju s godinama.

Izvor: INDIZAJN S MIRJANOM MIKULEC