fbpx

Ako pratite trendove u uređenju i imate smisla za postizanje estetski savršenog prostora pomoću boja , rasvete i nameštaja možete se oprobati i urediti sopstveni stan. Dizajneri enterijera vrlo vješto manipulišu prostorom i tačno znaju naćine da istaknu lijep moment u nekom dom, ali i da sakriju njegove nedostatke. U nastavku vam predstavljamo tri jednostavna saveta koji će vam pomoći da lakše uredite stan.

PRVI KORAK – SLOŽITE PALETU BOJA

Prvi i osnovni korak je kreiranje palete boja koje će se provlačiti kroz vaš novi dom. Dizajneri obično odaberu nekoliko boja koje se međusobno dopunjavaju i koriste ih za zidove, pločice, nameštaj i detalje u svim prostorijama u domu. Na taj način stan dobija lijepu, harmoničnu cjelinu. Sasvim je u redu da jedna prostorija u stanu bude stilski totalno drugačija, da se izgledom odvaja od ostalih. Pri uređenju takvog stana treba biti posebno spretan u korišćenju materijala, boja, tekstura i nameštaja. Svakako nije na odmet konsultovati se sa dizajnerima kojima je ovo primarno zanimanje.

VIZUELNO POVEĆAJTE PROSTOR

Nemamo svi velike stanove ili prostrane dnevne boravke pa je svaki trik za ljepši prvi utisak i te kako dragocjen. Osim osnovnih pravila da kod manjih prostorija zidovi treba da budu svjetlijih boja i bez previše nameštaja, treba voditi računa da namještaj nije jako visok kako bi soba djelovala prostranije, odnosno birati fotelje koje imaju tanke i niske naslone za ruke. Na ovaj način ovi komadi namještaja neće zakrčiti čitavu prostoriju.  Drugi savjet su velika ogledala koja omogućavaju više prirodne svjetlosti i vizuelno povećavaju prostor. Ukoliko želite da promjenite totalni utisak stana, postavite ogledala preko cijelih zidova, ali presječena lajsnama ili nekim ukrasnim bordurama ili neobično raspoređena kako prostor ne bi djelovao poput izloga.  Vidjećete da će rezultat biti fenomenalan.

POSEBNE KOMADE NAMJEŠTAJA STAVITE U FOKUS

Ukoliko imate omiljeni komad namještaja, pronađite savršeno mjesto za njega. Zapravo, postavite ga tako da bude u centru pažnje. Dizajneri uvijek ističu da dobro uređen dom odlikuju predmeti koji nešto znače vlasniku ili su dizajnerski vrlo atraktivni. Zato se ne ustručavajte da u stan ubacite neku atraktivnu fotelju ili da svetlost lampe usmerite na neki komad namještaja koji vam je značajan.

Posebnu pažnju  treba obratiti prilikom kupovine garniture za sjedenje jer njih nećete mjenjati tako često. Kod odabira takvih komada namještaja pripazite na kvalitet, udobnost, dimenzije i izdržljivost tkanine. Ukoliko imate djecu ili kućne ljubimce, dizajneri preporučuju modularne sofe i garniture , jer ukoliko se isfleka ili ošteti, uvjek može da tapacirate samo jedan njen dio.