fbpx

U današnje vrijeme kada velika većina ljudi ima problem s manjkom kvadrata u životnom prostoru, organizacija i uređenje radnog dijela prostora predstavlja izazov.

Bez obzira na to radite li od kuće ili u svome domu samo imate dodatni prostor koji vam služi za pisanje ili čitanje, radni kutak definitivno bi trebao biti mjesto koje bi vas trebalo nadahnuti te vam dati određenu dozu kreativnosti. Međutim, to često nije slučaj. Zapravo, kućni radni prostori često znaju biti najzapušteniji prostori u našim domovima – neuredni i pretrpani nepotrebnim stvarima koji nas tjeraju da radimo bilo gdje drugdje poput kauča, kuhinjskog stola ili kreveta.

Rijetko tko ima mogućnosti odvojiti cijelu sobu za rad, zato se najčešće radni prostor rješava kao dio dnevnog boravka, trpezarije ili čak kao dio predsoblja, ako je ono dovoljno prostrano. Organizaciju radnog kutka u spavaćoj sobi trebalo bi izbjegavati ako je ikako moguće jer bi spavaća soba trebala ostati oaza za odmor, u koju unošenje elektronske opreme treba svesti na najmanju moguću mjeru. Radni prostor bi trebao sadržavati stol, dovoljan za smještaj kompjutera, te što više prostora za odlaganje, bilo u obliku otvorenih polica, bilo u obliku ladica i ormarića.

Razni proizvođači nude sisteme koji omogućuju kombinovanje različitih elemenata, te daju mogućnost organizovanja radnog kutka prema veličini raspoloživog prostora i financijskim mogućnostima. Na taj način radni stol uvijek možete uklopiti kao dio biblioteke ili ormara u dnevnom boravku. Budući da danas na tržištu postoji veliki izbor namještaja koji se slaže prema zahtjevu kupca, jednostavno možete odabrati kombinaciju koja će funkcionalno kvalitetno riješiti vaše potrebe i zahtjeve, a estetski će izgledati dobro i skladno.U takvim sistemima možete dobro ukomponirati i TV jedinicu.

Imate li neiskorišten kut, npr. u trpezariji ili boravku, praktično rješenje su kutne radne jedinice, koje se sastoje od radnog stola te polica iznad i ispod koje nakon korištenja zatvorite vratima i tako dobijete uredan radni kutak.

U slučaju kroničnog nedostatak prostora, uvijek možete dati izraditi mali sklopivi stolić koji će biti dovoljan za smještaj laptopa, a smjestit ćete ga na neki slobodni komad zida i prostora gdje postoji dovoljno prirodnog ili umjetnog svjetla.

Dodatni savjeti:

  1. Radni prostor možete organizovati u bilo kojoj prostoriji stana, ali svakako izbjegnite spavaću sobu.
  2. Ovisno o potrebama i finansijskim mogućnostima birajte između gotovog i namještaja izrađenog po mjeri.
  3. Pazite na rasvjetu – idealno je da radni prostor bude uz izvor dnevnog svjetla, ali i dobro postavljena umjetna rasvjeta je obavezna.

Izvor: INDIZAJN S MIRJANOM MIKULEC