fbpx

Mali stanovi su vrlo zahtjevni za uređivanje, a naročito kuhinjski prostor koji treba zadovoljiti niz kriterija. Ako i vaš dom pati od nedostatka kvadrata, ili namještate stan za najam, inspirirajte se projektom uređenja mini kuhinje u garsonijeri od 30 četvornih metara.

Dizajnerski studio Mirjane Mikulec potpisuje uređenje malog jednosobnog stana od 30 četvornih metara namijenjenog za najam, a ovaj puta vam pokazujemo opremanje njegove male linijske kuhinje. Kako u stanovima za najam u pravilu nema potrebe za velikom kuhinjom niti velikim skladišnim prostorom, u osmišljavanju ovoga prostora imamo veću slobodu i možemo biti kreativniji. Tako je tim Mirjane Mikulec odlučio da kuhinja, koja će biti rađena po mjeri, neće imati standardne gornje elemente, nego će upravo njima razigrati cijelu kuhinju.

“Za fronte kuhinje odabrala sam boju Tabac hrast s crnom kant trakom. Umjesto gornjih elemenata odlučila sam se za police čija će leđa biti kombinacija ogledala i boje drva. Ogledalo ćemo koristiti i na fronti koja će sakriti napu kako bi vizualno barem malo otvorili prostor”, opisuje koncept kuhinje dizajnerica.

Iako je uobičajeno za fronte u kuhinjama koristiti materijale kao što su iveral ili medijapan, zanimljiv način uređenja kuhinje dobiva se upravo pomoću staklenih fronti koje su ovdje korištene. One mogu biti ogledalo, ali i staklo u bilo kojoj boji. Staklo ili ogledalo lijepi se na odabrani materijal fronte, a prostoru daju vrlo zanimljiv izgled.

Kako je kuhinja linijska i ne postoje standardni gornji elementi, s obje strane se podigao donji rubni dio. S lijeve strane smještena je pećnica dok je na desnoj smješten visoki hladnjak.

Jedinstven izgled kuhinje dobiven je s nekoliko vrlo jednostavnih elemenata:

1. Gornji elementi čine tri zasebne cjeline, a istovremeno su povezani dekorom drveta: jedan je dio kantiran crnom trakom, drugi je zatvoreni ormar s frontama na kojima je ogledalo a treći ima ogledalo za pozadinu.

2. Pravilan raspored zatvorenih donjih elemenata razbijen je nepravilnim postavljanjem otvorenih gornjih elemenata.

3. Zidni panel i radna ploča su u istom dekoru čime je postignuta skladna cjelina.

Izvor: In Dizajn Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić