fbpx

Novi stan je (jedva) pronađen i kupljen! Sada su na redu slatke muke oko dekoracije stana. Slatke su zato što znamo da ste uživali pregledavajući Pinterest, Instagram, brojne portale i blogove u potrazi za divnim interijerima, detaljima i DIY projektima na koje se jedva čekate baciti.

Međutim, sada je došao dan da se sve te ideje u vašoj glavi stope u jednu i pretvore u stvarnost. Vjerujemo da vas hvata lagana nervoza jer niste sigurni za koji se stil odlučiti i na kojim elementima uštedjeti, a želite što prije, po mogućnosti odmah, uživati u svom savršeno sređenom interijeru.

Zato vam priskačemo u pomoć sa 9 savjeta dizajnera interijera koji su kao svoje prve projekte imali vlastite domove i iz njih naučili vrijedne lekcije.

1. Vrijedi riskirati s jarkim bojama

Dizajnerica interijera Susana Simponieri kaže da su veće šanse da ćete biti zadovoljni s onim izborom s kojim osjećate kao da riskirate, nego s onim koji vam se čini siguran. I zato se slobodno odlučite za one šarene pločice na koje ne možete prestati misliti ili veliku vazu zanimljivog uzorka za koji niti ne znate objasniti zašto vas toliko privlači. Već ćete nekako izbalansirati vizualni dojam pomoću ostalih elemenata.

2. Učite iz svojih pogrešaka

Dizajnerica Neffi Walker ističe da je iznimno važno učiti iz svojih pogrešaka jer je i sama prilikom uređivanja svog prvog doma napravila nekoliko pogrešaka koje su je kasnije skupo koštale. Sigurno ćete izbušiti krivu rupu za sliku na krivom mjestu jer ste mislili da vas vaša preciznost i vid ne mogu prevariti. Ali barem ćete znati da je sljedeći put pametno poslužiti se olovkom i ravnalom za označavanje mjesta za bušenje.

3. Preskupo je odlučiti se za najjeftinije opcije

Natalie Meyers savjetuje da zaista uložite u stvari koje ćete koristiti svakodnevno. Naravno, to ne znači da ćete se odlučiti za najskuplju opciju stolica za trpezariju ali najjeftinija opcija znači da su stolice vjerojatno od materijala koji će uzrokovati prebrzo rasklimavanje. Tek tada ćete shvatiti da ste trebali uložiti malo više novca u kvaltetnije stolice i na kraju ćete potrošiti trostruko više nego na početku.

4. Držite se jednostavnosti

Becki Owens se drži one „manje je više“. Nije potrebno mnogo da vaša prostorija stvara osjećaj skladnosti i odiše vašim omiljenim stilom. Takvu atmosferu u prostoru možete postići čak i samo jednim detaljem. Primjerice, ako ste se odlučili za jednostavan namještaj, ona šarena vaza iz prvog savjeta u koju ste stavili vaše omiljeno cvijeće savršeno će se uklopiti u interijer.

5. Uzmite si vremena

Dizajnerica Stephanie Watkins kaže kako uvijek kada nešto napravi „na brzinu“, nekoliko mjeseci poslije jednostavno ne bude zadovoljna. I zato se nemojte žuriti i postavljati si previše rokova. Vaš će dom ionako postati dom u punom smislu te riječi tek nakon nekog vremena, a ne u sedmici dana.

6. Veličina tepiha je ključna

Lauren Rasken upozorava na lekciju koju je i sama naučila iz svojih prvih koraka u dizajniranju interijera. Ako je tepih premali, i soba će izgledati manja. Kada birate tepih, najbolje je veličinu usporediti s odnosom poštanske markice na koverti. Na taj čete način dobiti bolji osjećaj i percepciju o veličini tepiha jednom kada ugledate sve koji vam se sviđaju.

7. Pomirite se s tim da vaš dom neće izgledati onako kako ste na početku zamislili

Dizajnerica interijera Joanna Hawley i sama kaže kako je tek nakon dvije godine shvatila da uređenje njenog stana uopće nije onakvo kakvo je na početku zamislila. Joanna obožava boje, a u njenom stanu prevladavaju crna, bijela i morsko plava. Na Joanninom primjeru odmah usvojite lekciju da je zaista moguće da se na kraju dizajn vašeg interijera može poprilično razlikovati od svih onih mood boardova koje ste napravili na Pinterestu, i to je sasvim normalno.

8. Smanjite očekivanja

Imajte na umu riječi dizajnerice Lindye Galloway: „Shvatite da je u potpunosti normalno da će vaš projekt izaći izvan svih okvira budžeta i da neće biti gotov do roka koji ste si sami zadali. Ali će na kraju biti vrijedan svega.“

9. Ako se osjećate izgubljeno, potražite savjet profesionalca

Ako i koliko vam se uklapa u budžet. Posao zaista olakšava činjenica da netko profesionalan nadgleda cijeli proces uređenja vašeg novog doma. Tako ste barem sigurni da ćete izbjeći sve pogreške koje vas kasnije mogu koštati novca i vremena.

Izvor: domino.com